fredag 2 september 2016

Vad är "schlager"? (del 1)

Hur började det?
Själva ordet ”schlager” kommer från tyskan och syftar på musik som slår igenom och får en bred publik. Det är alltså precis samma betydelse som engelskans ”hit”. Ordet "schlager" började användas i slutet av 1800-talet och syftade då på populära melodier från operetter och musikaler. Ett ord som tidigare användes i Sverige och som betyder samma sak är ”slagdänga”.

Från operetten "Läderlappen"

Vad är då operett och musikal för något? 
Vi börjar med att lyssna på något från det som kallas ”Operetternas operett”.
Läderlappen (heter på tyska "Die Fledermaus"). Denna operett uppfördes för första gången år 1874 i staden Wien. Handlingen innehåller mycket drickande av Champanje, skandaler, otrohet och fängelse och intriger. Operetten Läderlappen blev ändå väldigt populär och de ganska svårsjungna sångerna ansågs ändå lättlyssnade om man jämförde med de ”tunga” operorna.

En ännu ”snällare” variant av operett är 1900-talets mest spelade operett: Glada Änkan. Lyssna vad de säger till varandra och sedan på den vackra kärlekssången. Denna operett är från år 1905 och utspelar sig bland förmögna människor i Paris.

År 1927 kom sedan det som man räknar som den första riktiga musikalen: Teaterbåten  Kan du höra någon skillnad mellan operett och tidig musikal?


Operett kan beskrivas som ”liten opera”. Lite mer lättsmält, lite mer komisk - ett slags mellanting mellan opera och musikal. Musikal är mer som en modern form av musikteater där man blandar sång och musik, teater och dans. Operett och musikal innehåller alltså musik och låtar som var populära och ”slog” på den tiden. Man kan fortfarande se och höra operett och gamla musikaler som ibland uppförs än idag.

Del 1 "Hur började det?"
Del 2 "Nya uppfinningar sprider musiken"
Del 3 "Viktiga kännetecken och kanaler"
Del 4 "Från lättsmält och tillsnyggat till udda och extremt"
Del 5 "Tillbaka till det mer vanliga"
Instuderingsfrågor
Instuderingsfrågor Schlager Word Docx

Inga kommentarer: