lördag 8 februari 2014

Walk Band - musikapp för Android (Google Play)

Walk Band från Revontulet Studio är en gratismusikapp för Androidplattor och telefoner. Meningen är att man ska kunna skapa sin egen musik. Den är till utseendet lik superappen Garageband med spelbara och medföljande instrument såsom olika gitarrer, några piano/instrumentljud samt trumplattor & trummaskin.

Gitarrläget funkar ganska ok med många valbara ackord samt möjlighet att dra eller plocka över strängarna. Jag saknar ändå mycket möjligheten att lägga ut ackorden direkt på gitarrhalsen. Varför visar man ens en gitarrhals med flera band när samma ackord hörs på alla ställen? Istället får man trycka på små boxar för att byta ackord. Det tar tyvärr bort mycket av den direkta spelglädjen. I "melodiläget" har man tagit med möjligheten att "bända" toner, tyvärr blir det på bekostnad av det ofta låter halvfalskt eftersom appen verkar ha svårt att bedöma om jag vill spela vanligt eller böja upp tonen. Det finns flera olika medföljande och nedladdningsbara gitarrljud, både akustiska och elgitarrer. Man verkar dock helt ha missat att ta med något elbasljud, det finns endast kontrabas. Rocklåtar blir då lite "sunkiga" i kombination med rocktrummor och distad elgitarr.

I Keyboardläget kan man välja mellan ett tiotal ljud av godkänd kvalité. Den nedladdningsbara "HQGrandPiano" låter riktigt fint. Tangenternas bredd och antal går att ställa in och det hela fungerar musikaliskt när du spelar enklare melodier. Tyvärr verkar man inte kunna ha dubbla klaviaturer. Det finns vidare endast ett "synth-ljud" som inte går att editera. Det gör det väldigt begränsat om man vill ge sig in i mer elektroniska musikgenrer.

Trummaskinen fungerar bra att göra olika mönster med och spara. Det finns några akustiska eller elektoniska set att välja mellan. Ljudkvalitén är helt ok med undantag av "Lars Ulrich-metalsetet" som är pinsamt dåligt.
När man sedan väljer Drumpad-läget och ska spela själv känner man en betydande SEGHET! Ljuden kommer hela tiden lite för sent för att man ska följa en puls. Jag vet inte om det har med appen eller hårdvaran (jag testkör med en Nexus7 gen 2) att göra men det gör att man snart tröttnar.

När man ska komponera sitt eget musikstycke väljer man läget "Multitrack Recording". Då ser man en tidslinje och kan man lägga på flera instrumentspår. Här både man ser och hör stora brister. Appen stretar emot och vill bara spela in i tempo 80 hur man än försöker ändra. Det går inte att få inräkning, metronomen startar samtidigt som inspelningen. Det går, mig veterligt, inte att editera spåret i efterhand om t.ex. missat en ton någonstans. Det går heller (hör och häpna) inte ens att kvantisera (rätta till toner efter pulsen). Hade editering och kvantisering funnits hade man kunnat ha överseende med en hel del andra småmissar men nu blir det bara frustrerande. När sedan låten är färdig vill man ju kanske dela resultatet i form av en Mp3-fil, men tyvärr saknas denna funktion helt. Synd, mycket synd.

Tanken med Walk Band är god, vi är många som längtat efter Garagebands funktion och kvalité i Android-miljö men denna app (ver 6.04) behöver utvecklas mycket innan den kan användas till något mer än musikleksak eller nybörjar-provapå. En hel del Android-vänner hade nog varit beredda att betala en slant för en Pro-version som fungerar. Jag är ändå säker på att förbättringar kommer inom en snar framtid...

Inga kommentarer: