lördag 11 juni 2016

Finns det text till Spaniens nationalsång?

Svaret på den frågan är faktiskt både ja och nej. Det har genom tiderna gjorts och använts olika texter till den vackra melodin "La Marcha Real" (som komponerades redan år 1761)

En text gjordes och sjöngs under en tid (år 1939-1975) när General Franco styrde Spanien som en sträng diktator. Denna text låter så här:
https://www.youtube.com/watch?v=Ue4p3CoNjv0&feature=youtu.be&t=10s

När General Franco dog ville Spanien inte använda denna text mera eftersom den var så förknippad med mycket lidande som folket fått uppleva under hans styre.

En annan modernare variant har skrivits av musikern Victor Lago som lyckades samla 500.000 namnunderskrifter för att få Spaniens parlament att ta upp hans textförslag till diskussion. Tyvärr godkändes inte heller denna sångtext efter kritik att även denna var för lik General Francos text.

Så här låter Victor Lagos variant:
https://www.youtube.com/watch?v=4RtqhRk0QtI&feature=youtu.be

Därför får fortfarande publiken t.ex. på fotbollsmatcher där Spanien spelar "mumla" någon blandning av olika textvarianter eller inte sjunga alls eftersom det till mångas frustration idag inte finns någon godkänd officiell text. Så här kan det se ut och låta inför Spanska fotbollmatcher

Så här låter endast musiken: La Marcha RealTips: Lyssna och sjung med i Europas Nationalsånger

Inga kommentarer: