fredag 9 september 2016

Elbasens historia (uppdaterad ht 2016)

Elbasens funktion
Basen är värd mer uppmärksamhet än den brukar få. I rock- och popmusik får basisten oftast bara stå i bakgrunden när gitarristen med sina riff och solon får alla applåderna. Skulle man emellertid ta bort basen från musiken skulle det märkas omedelbart. Musiken skulle låta mycket tunnare och inte alls vara så medryckande. Idag är elbasen ett populärt och vanligt instrument som syns och hörs i de flesta moderna musikstilar. Elbasens viktigaste uppgift är att lägga en grund både med ton och rytm för de andra instrumenten att spela på. Oftast sker detta i nära samarbete med trummisen.

De första elbasarna
Elbasen är ett stränginstrument, som är släkt med både gitarren och kontrabasen. Flera företag som byggde gitarrer gjorde experiment redan på 1930-talet med att bygga elektriska basar. Titta på instrumentet här på bilden till vänster som ser ut som en platt cello med mikrofon. Längst ned fanns en pinne som höjde upp basen så att man kunde stå upp och spela. Man hade nämligen ännu inte kommit på att man kunde hålla basen på sidan som en gitarr. Det som anses vara den första elbasen dessutom med band på greppbrädan uppfanns år 1935 och var en rätt ful, kantig sak av det okända märket ”Audiovox”. Det blev ingen större försäljningssuccé, kanske för att det ännu inte fanns något större behov av koppla in förstärkare.

Audiovox elbas från år 1935
En av de första "elektriska" basarna från 1930-talet


Rock'n Roll och Rockabilly
Detta med att det inte behövdes bas med förstärkare förändrades i början på 1950-talet när den mer högljudda Rock´n Roll-musiken (närbesläktat med musikstilen "Rockabilly") spreds över världen med sina elgitarrer och drivande trumspel. Till en början använde basisterna i denna nya musikstil stora kontrabasar där man antingen knäppte eller till och med slog på strängarna för att om möjligt kunna matcha trummisen. Exempel: Rockabillyslap. Det var också vanligt att basisten snurrade eller gjorde närmast akrobatiska konster till publikens stora förtjusning. Exempel Rockabilly showbass 

Fender Precision Bass från år 1951

Fender P-bas
I samband med detta skapade uppfinnaren Leo Fender en "elgitarr" med fyra tjocka kontrabassträngar, som kunde spela starkt i en förstärkare och som dessutom var mycket enklare att flytta runt än ”ståbasen”. Modellen var snygg, lättspelad och mycket välljudande. Elbasmodellen, som är mycket populär än idag, heter Fender Precision Bass och följdes av många andra olika modeller och fabrikat.

Kända basister
Kända och viktiga basister är till exempel:
Paul McCartney, Sting, Jaco Pastorius,
Larry Graham, Mark King, Gene Simmons,
NathanEast, John Patitucci, Billy Sheehan,
Victor Wooten och AbrahamLaboriel 
Tal Wilkenfeld, Nik West
Och det finns ju många fler…..

Vanliga sätt att spela elbas
Här kommer några olika vanliga sätt att spela elbas:
1. Spela fjärdedelar, grundtoner. Exempel: Van Halen ”Runnin’ with the devil” 
2. Spela åttondelar ("pumpa") Exempel: Sting ”Every breath you take” 
3. Spela en speciell rythm eller basgång: Blandade exempel 
4. Växelbas Exempel: Änglahund 
5. Rock'n Roll basgång Exempel: The Beatles ”Rock’n Roll Music” 
6. Walking Bass Exempel 
7. Slap (funk) Exempel Demo 01
8. Spela med plektrum Exempel Funk/Fusion
9. Dansbandsbas Exempel: Vid en liten fiskehamn 
10. Flageoletter (övertoner) Exempel: Victor Wooten Amazing Grace
11. Ackordspel (ganska ovanligt) Exempel Abraham Laboriel
12. Blues-shuffle Exempel Swing 8th Grooves

Inga kommentarer: