fredag 2 september 2016

Vad är "schlager"? (Del 2)

Nya uppfinningar sprider musiken
Innan det fanns inspelningar och skivor så spreds musiken med hjälp av noter. Man köpte alltså ett nothäfte med någon populär låt. Sen var det bara att själv försöka spela eller sjunga. 
TrattgrammofonDetta förändrades verkligen när trattgrammofonen uppfanns i slutet av 1880-talet. Den vevades upp som en speldosa och hade stor tratt där det raspiga ljudet kom ut. Musiken lagrades på tjocka runda skivor, som kallades stenkakor. Senare på 1920-talet utvecklades denna uppfinning till en resegrammofon – utan tratt och mycket enklare att ta med sig. 


Radio från år 1931
En annan viktig uppfinning var radion som också slog igenom under 1920- och 1930-talet. Till en början var dessa uppfinningar mycket dyra och sällsynta. När sedan olika sorters grammofoner och radiomottagare började massproduceras i fabriker sjönk priserna och vanligt folk fick också råd att köpa. Då kunde i stort sätt alla ta del av både ny och gammal musik genom att köpa skivor och lyssna på olika radioprogram.


Det hade sedan slutet av 1880-talet varit möjligt att gå på biograf och titta på svartvita filmer utan ljud, så kallad stumfilm. Oftast var det då en pianist som satt inne i biografen och spelade passande musik live. När sedan ljudfilmen uppfanns på 1930-talet blev det en helt ny upplevelse för biopubliken att kunna både se och samtidigt höra t.ex sångare och orkestrar. Mängder av musikfilmer gjordes och spred olika artister och musikstilar överallt. Denna tekniska utveckling fortsatte med svartvita TV-sändningar som började år 1956 i Sverige och färg-tv:n, som slog igenom år 1970.


Inga kommentarer: