Featured Post

Musikrum Rickards Patreons

Jag är stolt över att idag kunna presentera följande musiklärare och understödjare (Patreons) Genom att betala en mindre summa i månaden gö...

PC/Chrome

PC/WINDOWS

Här kommer min lista över de bästa gratis-musikprogrammen till din dator.
Klicka på programmets namn för att sätta igång direkt!
Kontrollera att du har gratistillägget Adobe Flash installerat.

OBS: Det går faktiskt att köra del av online-programmen även på Ipad med en liten fördröjning. Men då måste du installera och köra programmet genom appen/webläsaren Puffin som kostar 39:-. Testa gratisversionen av Puffin här.

Ljudredigerare:
Audacity: Klipp och redigera alla möjliga ljudfiler. Lägg på olika effekter. Ändra tonart, ta bort sång, gör remixar, spela in datorns ljud direkt och mycket mer.

Instruktionsfilm basic Audacity: Byt tonart på Youtube-klipp

Skapa musik med datorn (online):

Bandlab: En utmanare som gör anspråk på att kunna allt vad Soundtrap kan men som är HELT GRATIS! Programmet är molnbaserat och fungerar på alla plattformar inkl. PC, Chromebook och iPad (iOS) , till och med Android. Bandlab innehåller också möjlighet till sk. "Collaboration", där man samarbetar flera tillsammans i samma låtprojekt. Spelbara instrument, mer än 2000 loopar, snygg layout, effekter, möjlighet att ladda upp egna loopar är bara lite av allt det som ingår.


Launchpad Arcade är ett enkelt och gratis loopbaserat musikskaparprogram. Dock finns ännu ingen inspelning och effekter.
1. Viral HipHop
2. Future House Fusion
3. Retro Grain
4. Hypnotic Energy
5. Nick Hook
6. Harry Coade
7. Clap Trap
8. Hazy Beat
Looplabs: Gratis online musikskaparprogram med massor av loopar, effekter, möjlighet att spela in egna ljud. Enkelt att dela egna låtar offentligt. Möjlighet att samarbeta med andra i dina projekt. Enda minus är att det inte finns några spelbara instrument men mycket imponerande möjligheter att förändra de loopar som redan finns det gigantiska biblioteket.


Beatlab: (Kräver tyvärr Flash) Härligt och snabbjobbat musikprogram där du klickar ljud i rutor. Mycket smart upplägg där kan välja ljud från 19 olika musikstilar och fylla på med tusentals extra ljud och loopar och till och med ladda upp egna ljud direkt från start. Det är helt gratis, du skapar bara ett konto med Google eller Facebook-inloggning. Det finns även en kul tärning som slumpar fram kombinationer. Väldigt bra "dela-funktion" och även "ladda ner som Mp3"


Onlinesequencer: Överskådlig och mycket enkel pianorulle där man kan fokusera på att klicka in fina melodier med olika instrumentljud. Det går att ställa in olika tempon och 3 olika längder på tonerna. När man sedan spara låten blir det en länk som går att dela med andra.
Musicshake: (Kräver tyvärr Flash) Roligt och enkelt musikskaparprogram som kan mer än man tror. Man fyller olika boxar med musikstilar och instrument som spelar olika ackordvarianter. En tidslinje flyttar sig sen över boxarna. För att spara din låt behöver du skapa ett konto t.ex. med facebookinloggning. Ett litet minus för att det bara finns 2 olika tempon (90 & 140 Bpm) samt att det saknas mixer eller volym för de olika spåren. Men annars är Musicshake bra för att få inspiration och att utforska olika ackordföljder och genrer.Soundtrap: Bra musikskaparprogram online med många loopar, spelbara synthar och trumset och möjlighet att spela in egna ljud samt lägga på effekter. Fina funktioner för att dela resultatet på t.ex. Facebook, Soundcloud eller mail.
AudioSauna: Ännu ett musikprogram online med synthar och sampler som faktiskt kan importera både mp3 och wav. Tjusiga effekter med både delay och reverb. Inga egna loopar eller mikrofoninspelning ingår dock. Exportera resultatet som wav-fil.

Soundation: Finfint musikskaparprogram online med över 700 loopar, synthar, trummaskiner och effekter. Exportera resultatet som wav-fil. Du skapar ett gratiskonto genom att uppge din mailadress.

JamStudio: Skriv in ackorden och välj musikstilar och kombinera spelvarianter för upp till 8 olika instrument. Skapa enkelt fina bakgrunder. Bra översikt över alla låtens delar. Lärare och studenter kan ansöka om sk. "education grant", en sifferkod som ger gratis tillgång till programmet.
Audiotool: Mystiskt musikprogram helt online med trummaskiner, synthar och effekter för att skapa t.ex. dubstep och techno.Ujam: Ett mycket roligt musikskaparprogram med massor av coola autofunktioner. Välj ibland mängder av musikstilar och ackord- och melodiförslag, Börja med att spela in din röst eller låt programmet göra en grundidé som du fortsätter på. Mycket går att editera och du kan dela dina kompositioner på flera olika sätt. Styrkan är att snabbt kunna jämföra samma ackordföljd med helt olika musikstilar.Key Chords: En enkel men mycket trevlig sida som låter dig se och höra olika gitarrackord i datorn. Du kan dessutom släppa ackorden på en tidslinje och höra hur de låter uppspelade efter varandra

Musikmaskinen med RadioapanKul och enkelt musikskaparprogram med mängder av loopar som kombineras och mixas. 4 kanaler med kategorierna: Rytm, Bas, Komp, Melodi och Röst. Man kan spara och maila upp till fem låtar.

RadioApans jingelmaskin: Testa och gör roliga jinglar på 3 kanaler med musik, röster och olika ljudeffekter. Skicka sedan med mail till kompisarna. Kul och kreativt!

One man band: Sött online-spel där man ska sätta ihop en tokig orkester. Passar låg-mellanstadiet. Låt det ladda klart innan du klickar på något. Välj "High Quality". Kräver Flash.Chrome Music Lab är helt gratis och funkar på alla plattformar som kan köra Google Chrome. Det innehåller en massa roliga små musikskaparprogram samt program som förklarar hur ljud fungerar och "ser ut". Det lockar verkligen till egna små musikexperiment.

Hookpad  I detta roliga och snabba musikprogram kan man skapa enkla ackord och melodier som sedan visas på pianotangenter eller gitarrhals. Det funkar direkt gratis online på datorn (kräver flash) men då kan du tyvärr inte spara dina låtar. (Premiumversion kostar 5dollar/månad)


Skapa musik med datorn (ladda ner):
Music Maker Jam: Ladda ner som app till Windows 8 eller på Google Store på Chromebook. Du får från start med några olika paket fyllda med loopar från olika musikgenrer med och kan köpa till många fler. Bra med möjligheter att ändra tonart och tempo, mixa volym samt bygga upp formen på din låt med intro, vers, refräng osv. Det till och med att skaka fram random-blandningar av loopar. Du kan spela in och exportera din låt direkt ut på Facebook eller som mail.. Klicka: Läs min egen recension här.


FL Studio: Populärt program med mängder av möjligheter för att skapa egen musik. Bra demoversion med enda begränsningen att du inte kan spara. Kolla när Avicii använder detta program.


Mixcraft7: Kraftfullt musikprogram med massa loopar, effekter och instrument. 14 dagars full testversion. Kräver dock en ganska snabb dator med bra ljudkort.Sequel 3: Fantastiskt program där du ganska enkelt kan skapa helt egen musik i alla möjliga genrer. 30 dagars testversion.
Magix Music Maker 2016: Mångsidigt och snabbjobbat musikprogram som innehåller det mesta. Fullt fungerande gratisversion med vissa begränsningar.


Spela instrument på datorn:
VirtualBass by Fredde: En användbar onlinesida där man klickar toner direkt på bashalsen som automatiskt blir bastabulatur. Dessutom går det att spela upp med loopfunktion. Det finns både till 4-strängad och 5-strängad bas. Tackarrr!ButtonBass: (Kräver tyvärr Flash) Tredimensionella kuber som triggar loopar samt möjlighet att spela på trumset, gitarrer och keyboard. Det är färgsprakande och kul trots att alla loopar inte riktigt passar ihop. Om man vill spara det man spelar kan man köra Audacity samtidigt. Funkar online.

Virtual Keyboard: Lustigt och enkelt litet keyboard med olika ljud och rytmer. Fungerar online.Ron Winters DJ Trumset: Coola ljud att leka med och skapa egna små jinglar. Synkas direkt från datorns tangentbord. Funkar online.One Motion Drum Machine: Enkel och tydlig trummaskin. Funkar online.
DJ Turntable: Skön virtuell skivspelare som man kan spela upp valfri MP3-fil med och "scratcha" loss. Finns även möjlighet att lägga på effekter och ändra hastighet.


Unifix Drum Machine: Sött och  roligt rytmprogram för windows. Gör svängiga rytmer med slagverksinstrument genom att klicka i färgglada knappar.
Använder Adobe Shockwave (saknar du så ladda ner här)


Virtual Piano: Spela piano direkt på datorns tangenter. Fem oktavers klaviatur. Kräver flash. Bra ljud!

Miditzer: Häftig mega-orgel med en massa ljudinställningar som dock måste laddas ner till datorn.
Notprogram:
Noteflight: Kanonbra notskrivnings-program som dessutom är online. Du behöver alltså inte ladda ner något. (Perfekt för skolbruk)
MuseScore: Ett annat fint notskrivningsprogram. Detta måste man dock ladda ner på datorn.

Toy Theater Composer: Sött litet program där man skapar egna melodier med färgglada noter.


Mediauppspelare:
VLC-player : Spela upp de flesta ljud- och filmfiler. Spela upp CD-skivor och DVD-skivor. Klarar det där som Windows Media Player inte klarar av.

Virtual DJ Free: Coolt DJ-program där du gör mixar av dina favorit MP3:s. Det går även att scratcha!


Övrigt godis:
Flowkey. Lär dig spela piano med Flowkey. Du loggar in i gratisversionen med facebook- eller googleinloggning och får då tillgång till 8st låtar. Du får se tangenter, fingersättning, noter på en filmad "tidslinje" samtidigt som du hör hur det ska låta. Den stora finessen i Flowkey är när du växlar till "inlärningslägena" och kan välja en hand i taget. Då finns det 3 lägen: "wait mode", "slow mode" och "fast mode". Det häftigaste läget är "wait mode". Då "lyssnar" programmet via mikrofon eller midi och fortsätter inte med nästa not förrän du spelat på rätt tangent.


Youtube to Mp3 converter: Här kan du göra om ljudet från ett Youtube-klipp till en Mp3-fil.

GrooveMp3: Miljoner låtar precis som Spotify. Lite segare men utan reklamavbrott.

PianoChords: Denna sida visar alla pianoackord på ett bra sätt.

Gitarrackord: De vanligaste gitarrackorden

Key Chords: En enkel men mycket trevlig sida som låter dig se och höra olika gitarrackord i datorn. Du kan dessutom släppa ackorden på en tidslinje och höra hur de låter uppspelade efter varandra

DB Lex: Rimlexikon och synonymlexikon på svenska. Perfekt när du jobbar med sångtexter.

Rhyme Zone: Rimlexikon på engelska.

Crossword Puzzle Maker: Gör ett eget korsord eller ordfläta.

Kahoot: Gör interaktiv frågesport med mobiler och surfplattor

Freemake Video Converter: Gratis och superbra program för videofiler och ljudfiler. Sparar mellan massa olika format. Enklare videoredigering samt funktion där du kan lägga ihop flera filer till en.

Wordwall 3: Gör pedagogiska presentationer och vänd på skyltar eller blanda alternativ slumpvis.

Ispring Free: Låter dig dela Power Point-bildspel till mobiler, surfplattor och till datorer utan MS Office via flash/java.

Dropbox: Spara dina filer och gör de tillgängliga överallt. Dela valda filer med världen.

QR Code Generator: Gör dina egna QR-koder gratis

Breakdance: Styr en virtuell breakdansare med piltangenterna!
Radio Garden: Virtuell jordglob som spelar upp radiokanaler från hela världen
Dator med Power Point: Klicka här Music Dreamhack ver 23 Pptx

iPad iPhone & Android Klicka här: Music Dreamhack ver 23 Html 5


CHROMEBOOK


Här kommer min lista över de bästa gratis-musikprogrammen till Chromebook.

Skapa musik med Chromebook (online):

Bandlab: En utmanare som gör anspråk på att kunna allt vad Soundtrap kan men som är HELT GRATIS! Programmet är molnbaserat och fungerar på alla plattformar inkl. PC, Chromebook och iPad (iOS), till och med Android. Bandlab innehåller också möjlighet till sk. "Collaboration", där man samarbetar flera tillsammans i samma låtprojekt. Spelbara instrument, mer än 2000 loopar, snygg layout, effekter, möjlighet att ladda upp egna loopar är bara lite av allt det som ingår.Launchpad Arcade är ett enkelt och gratis loopbaserat musikskaparprogram. Dock finns ännu ingen inspelning och effekter.

1. Viral HipHop
2. Future House Fusion
3. Retro Grain
4. Hypnotic Energy
5. Nick Hook
6. Harry Coade
7. Clap Trap
8. Hazy BeatLooplabs: Gratis online musikskaparprogram med massor av loopar, effekter, möjlighet att spela in egna ljud. Enkelt att dela egna låtar offentligt. Möjlighet att samarbeta med andra i dina projekt. Enda minus är att det inte finns några spelbara instrument men mycket imponerande möjligheter att förändra de loopar som redan finns det gigantiska biblioteket.


Beatlab: Härligt och snabbjobbat musikprogram där du klickar ljud i rutor. Mycket smart upplägg där kan välja ljud från 19 olika musikstilar och fylla på med tusentals extra ljud och loopar och till och med ladda upp egna ljud direkt från start. Det är helt gratis, du skapar bara ett konto med Google eller Facebook-inloggning. Det finns även en kul tärning som slumpar fram kombinationer. Väldigt bra "dela-funktion" och även "ladda ner som Mp3"Soundation: Fint musikskaparprogram online med över 700 loopar, synthar, trummaskiner och effekter. Exportera resultatet som wav-fil. Du skapar ett gratiskonto genom att uppge din mailadress.

OBS: Det är viktigt att du använder Chrome-versionen av Soundation annars hackar programmet. Jag rekommenderar dessutom att du kollar "Settings" och kör Latency Compensation" och "Calibrate" för bästa prestanda.


Onlinesequencer: Överskådlig och mycket enkel pianorulle där man kan fokusera på att klicka in fina melodier med olika instrumentljud. Det går att ställa in olika tempon och 3 olika längder på tonerna. När man sedan spara låten blir det en länk som går att dela med andra.
Musicshake: Roligt och enkelt musikskaparprogram som kan mer än man tror. Man fyller olika boxar med musikstilar och instrument som spelar olika ackordvarianter. En tidslinje flyttar sig sen över boxarna. För att spara din låt behöver du skapa ett konto t.ex. med facebookinloggning. Ett litet minus för att det bara finns 2 olika tempon (90 & 140 Bpm) samt att det saknas mixer eller volym för de olika spåren. Men annars är Musicshake bra för att få inspiration och att utforska olika ackordföljder och genrer.Soundtrap: Bra musikskaparprogram online med många loopar, spelbara synthar och trumset och möjlighet att spela in egna ljud samt lägga på effekter. Fina funktioner för att dela resultatet på t.ex. Facebook, Soundcloud eller mail.
AudioSauna: Ännu ett musikprogram online med synthar och sampler som faktiskt kan importera både mp3 och wav. Tjusiga effekter med både delay och reverb. Inga egna loopar eller mikrofoninspelning ingår dock. Exportera resultatet som wav-fil.
JamStudio: Skriv in ackorden och välj musikstilar och kombinera spelvarianter för upp till 8 olika instrument. Skapa enkelt fina bakgrunder. Bra översikt över alla låtens delar. Lärare och studenter kan ansöka om sk. "education grant", en sifferkod som ger gratis tillgång till programmet.
Audiotool: Mystiskt musikprogram helt online med trummaskiner, synthar och effekter för att skapa t.ex. dubstep och techno.Ujam: Ett mycket roligt musikskaparprogram med massor av coola autofunktioner. Välj ibland mängder av musikstilar och ackord- och melodiförslag, Börja med att spela in din röst eller låt programmet göra en grundidé som du fortsätter på. Mycket går att editera och du kan dela dina kompositioner på flera olika sätt. Styrkan är att snabbt kunna jämföra samma ackordföljd med helt olika musikstilar.
Musikmaskinen med RadioapanKul och enkelt musikskaparprogram med mängder av loopar som kombineras och mixas. 4 kanaler med kategorierna: Rytm, Bas, Komp, Melodi och Röst. Man kan spara och maila upp till fem låtar.

RadioApans jingelmaskin: Testa och gör roliga jinglar på 3 kanaler med musik, röster och olika ljudeffekter. Skicka sedan med mail till kompisarna. Kul och kreativt!

One man band: Sött online-spel där man ska sätta ihop en tokig orkester. Passar låg-mellanstadiet. Låt det ladda klart innan du klickar på något. Välj "High Quality".Chrome Music Lab är helt gratis och funkar på alla plattformar som kan köra Google Chrome. Det innehåller en massa roliga små musikskaparprogram samt program som förklarar hur ljud fungerar och "ser ut". Det lockar verkligen till egna små musikexperiment.

Hookpad  I detta roliga och snabba musikprogram kan man skapa enkla ackord och melodier som sedan visas på pianotangenter eller gitarrhals. Det funkar direkt gratis online på Chromebooken men då kan du tyvärr inte spara dina låtar. (Premiumversion kostar 5dollar/månad)

Ljudredigerare:
Audio Cutter Pro: Online & gratis. Klipper enkelt olika ljudfiler och sparar i flera olika format, fixar både wav och Mp3.Online Voice Recorder: Enkel redigering och helt gratis som verkligen gör vad den heter. Den spelar in ljud från din Chromebooks mikrofon så att det blir till en Mp3-fil som du kan spara t.ex. på Google Drive.

Skapa musik med Chromebook (ladda ner app):
Music Maker Jam: Ladda ner som app på Google Store på Chromebook. Du får från start med några olika paket fyllda med loopar från olika musikgenrer med och kan köpa till många fler. Bra med möjligheter att ändra tonart och tempo, mixa volym samt bygga upp formen på din låt med intro, vers, refräng osv. Det till och med att skaka fram random-blandningar av loopar. Du kan spela in och exportera din låt direkt ut på Facebook eller som mail.. Klicka: Läs min egen recension här.
Spela instrument på Chromebook:
VirtualBass by Fredde: En användbar onlinesida där man klickar toner direkt på bashalsen som automatiskt blir bastabulatur. Dessutom går det att spela upp med loopfunktion. Det finns både till 4-strängad och 5-strängad bas. Tackarrr!ButtonBass: Tredimensionella kuber som triggar loopar samt möjlighet att spela på trumset, gitarrer och keyboard. Det är färgsprakande och kul trots att alla loopar inte riktigt passar ihop. Funkar online.

Virtual Keyboard: Lustigt och enkelt litet keyboard med olika ljud och rytmer. Fungerar online.Ron Winters DJ Trumset: Coola ljud att leka med och skapa egna små jinglar. Synkas direkt från Chromebookens tangentbord. Funkar online.One Motion Drum Machine: Enkel och tydlig trummaskin. Funkar online.
Unifix Drum Machine: Sött och  roligt rytmprogram för Chromebook. Gör svängiga rytmer med slagverksinstrument genom att klicka i färgglada knappar.


Virtual Piano: Spela piano direkt på Chromebookens tangenter. Fem oktavers klaviatur. Kräver flash. Bra ljud!

Notprogram:
Noteflight: Kanonbra notskrivnings-program som dessutom är online. Du behöver alltså inte ladda ner något. (Perfekt för skolbruk)
Toy Theater Composer: Sött litet program där man skapar egna melodier med färgglada noter.


Övrigt godis:
Flowkey. Lär dig spela piano med Flowkey. Du loggar in i gratisversionen med facebook- eller googleinloggning och får då tillgång till 8st låtar. Du får se tangenter, fingersättning, noter på en filmad "tidslinje" samtidigt som du hör hur det ska låta. Den stora finessen i Flowkey är när du växlar till "inlärningslägena" och kan välja en hand i taget. Då finns det 3 lägen: "wait mode", "slow mode" och "fast mode". Det häftigaste läget är "wait mode". Då "lyssnar" programmet via mikrofon eller midi och fortsätter inte med nästa not förrän du spelat på rätt tangent.


Youtube to Mp3 converter: Här kan du göra om ljudet från ett Youtube-klipp till en Mp3-fil.

PianoChords: Denna sida visar alla pianoackord på ett bra sätt.

Gitarrackord: De vanligaste gitarrackorden

DB Lex: Rimlexikon och synonymlexikon på svenska. Perfekt när du jobbar med sångtexter.

Rhyme Zone: Rimlexikon på engelska.

Crossword Puzzle Maker: Gör ett eget korsord eller ordfläta.

Kahoot: Gör interaktiv frågesport med mobiler och surfplattor

QR Code Generator: Gör dina egna QR-koder gratis

iPad iPhone & Android Klicka här: Music Dreamhack ver 23 Html 5